Aromaterapia

Definiţie

Aromaterapia este una din terapiile complementare naturiste care are la bază anumite principii pe care le împarte cu acupunctura, fitoterapia, apifitoterapia şi altele…
Tratamentul constă în: băi aromatice, masaj cu uleiuri aromatice şi inhalarea uleiurilor aromatice în funcţie de afecţiuni, vârstă, şi altele…
Aromaterapia este o tehnică străveche care astăzi se bucură de avantajele îmbinării evoluţiei tehnice cu tradiţia într-o desăvârşită armonie. Astfel s-au născut uleiurile esenţiale, substanţe naturale, organice; sunt o parte a plantei şi totuşi o substanţă separată de restul plantei. Atâta timp cât sunt ţinute în condiţii bune după distilare, ele nu-şi vor pierde calităţile organice şi deci, nici valoarea terapeutică. Cu toate că proprietăţile esenţelor nu sunt întotdeauna exact aceleaşi ca ale plantelor din care provin esenţele, „reprezintă” într-o mare măsură plantele. Ele pot să nu conţină toţi constituenţii chimici si plantei, dar vibraţia lor este similară. Esenţa nu este planta, dar are aceeaşi personalitate; este mai concentrată şi mai subtilă decât planta şi acţionează la nivele superioare şi are un efect emoţional mai pronunţat.

Când pătrund prin organism în piele, esenţele sunt purtate de fluidele corpului aşa cum sunt purtaţi hormonii de curentul sangvin, doar că ele nu sunt limitate la un lichid fluid anume, cum e sângele. Această cale de folosire a uleiurilor esenţiale poate fi mai eficientă decât cea orală prin faptul că le asigură o difuzie adecvată prin corp. Când un ulei aromatic sau o compresă se aplică peste zona afectată, esenţele penetrează direct organul vizat.

Când o diluţie de 1% dintr-o esenţă penetrează pielea şi e difuzată în fluidele corpului, efectul asupra ţesuturilor trebuie să fie asemenea unuia homeopatic.

Tipuri de utilizare a aromelor:

  • Inhalare
  • Ingestie
  • Penetrare cutanată