Masaj

Definiţie

Masajul este o prelucrare metodică a părţilor moi ale corpului prin acţiuni manuale sau mecanice în scop fiziologic sau profilactic. Aceste părţi moi sunt tegumentele (pielea, mucoasele), ţesuturile conjunctive subcutanate, muşchii, tendoanele, vasele şi nervii, organele interne, sângele, limfa şi celelalte lichide, şi de asemenea elementele articulare.

Masajul părţilor moi se numeşte masaj somatic, iar tratarea organelor profunde masaj profund.

Efecte ale masajului

Scopul fiziologic al masajului constă în obţinerea unei funcţionări normale a aparatelor, organelor şi sistemelor organismului

Masajul are acţiune curativă şi profilactică, masajul tratează sau previne diverse îmbolnăviri sau afecţiuni.

Masajul are un important rol estetic prin faptul ca reduce depunerile de grăsime de pe suprafaţa corpului şi acţionează favorabil asupra zonelor afectate de celulită.

În scop regenerativ, masajul combate îmbătrânirea prin aducerea corpului într-o formă fizică şi psihică foarte bună.

În cazul sportivilor , masajul îi ajută sa facă faţă efortului fizic şi conduce la creşterea randamentului sportiv.

Efectele masajului depind într-o foarte mare măsură de felul în care sunt orânduite şi îmbinate între ele diversele procedee tehnice. Adaptarea acestor procedee la caracterele anatomice şi funcţionale ale fiecărui regiuni sau segment, ţesut sau organ, precum şi la necesităţile fiecărui caz în parte, depinde întotdeauna de pregătirea profesională a maseourului.

Efectele masajului se resimt chiar după prima şedinţa, dacă acesta este bine executat dar efectele lui slăbesc treptat în orele care urmează, până ce dispar. Pentru a obţine efecte de durată este nevoie de un număr mai mare de şedinţe, executate în serie. O serie minimă nu poate fi mai mică de 10-12 şedinţe. O serie mare nu depăşeşte 20-30 de şedinţe. Dacă este nevoie de continuarea masajului acesta poate fi reluat după o pauză, care poate varia între câteva zile şi câteva săptămâni. Numărul şi frecvenţa şedinţelor de masaj dintr-un tratament sunt determinate de necesităţile speciale ale fiecărui pacient în parte.

În concluzie efectele masajului se traduc prin sănătate trupeasca şi sufleteasca, vigoare şi buna dispoziţie, efecte pe care le pot aprecia decât cei ce le cunosc.

Tipuri de masaj

  • somatic:
  • anticelulitic şi remodelare corporală:
  • revitalizant, energizant:
  • de relaxare, sportiv:
  • cosmetic:
  • terapeutic:

Istoric

Masajul este cea mai veche şi mai spontană terapie, născută din dorinţa de a stabili un contact fizic cu celălalt, prezentă în relaţia mamei cu pruncul, revigorant, reconfortant şi vindecător.

Originile masajului se pierd în negura timpului, chinezii, grecii, romanii, dacii, egiptenii, evreii au folosit aceste tehnici pentru îmbunătăţirea stării generale.

Hipocrat, părintele medicinei, ( secolul V Î. Hr. ) descrie efectele si influentele fiziologice ale masajului .

Meritul de a consacra masajul ca ramură a medicinei complementare îi revine suedezului Henrik Ling (sec XIX).

În Romania masajul a fost practicat din cele mai vechi timpuri, la început în mod tradiţional, în scopul tratării unor boli, combaterii oboselii şi creşterii rezistenţei organismului.

Odată cu evoluţia tehnicii şi a medicinei, apar procedurile moderne de masaj şi masaj medical.

Astăzi, în condiţii sporite de stres, tot mai multe persoane apelează la tehnicile moderne, masajul nefiind o moda ci o necesitate, datorită efectelor benefice recunoscute de tot mai multe persoane.

Biomag | Masaj | Reflexoterapie | Bioenergoterapie | Reiki | Aromaterapie | Astrologie